Fontos változások a számlázó működésében

Közlemény, 2021. 03. 05.

A bejegyzésből megismerheti a számlázó működésével kapcsolatos, 2021. március 5-től életbe lépő változásokat.

Minden számla beküldése a NAV Online Számla rendszerbe

Mostantól a NAV XML 3.0 verziót használva az összes számlát továbbítjuk a NAV Online Számla rendszerbe.

A számlázás megkezdése előtt fordítson kiemelt figyelmet a következőkre:

 • Ha még nem tette meg, állítsa be a kapcsolatot a NAV Online Számla rendszerrel (Technikai felhasználó megadása a Beállítások > Általános > NAV Online Számla fülön)!
 • Ha Ön kisadózó, akkor jelölje be a „A számlák kiállítója kisadózó” jelölőnégyzetet (Beállítások > Általános > Alapadatok fül)!
 • Ha Ön pénzforgalmi elszámolásos, akkor jelölje be a „A számlák kiállítója pénzforgalmi elszámolásos” jelölőnégyzetet (Beállítások > Általános > Alapadatok fül)!
 • Ha számláz közvetített szolgáltatást, akkor használjon erre vonatkozó jelöléseket (Beállítások > Általános > Közvetített szolgáltatások fül)!

A számlázás folyamán fordítson kiemelt figyelmet a következőkre:

 • Ha a vevő rendelkezik valamilyen adószámmal, akkor az a négy adószám mező közül a megfelelő helyre legyen beírva (magyar adószám, más tagállami adószám, csoport tag adószáma, harmadik országbeli adószám)!
  • FIGYELEM! Ha a vevő belföldi adóalany, de nem adja meg a magyar adószám mezőben az adószámát (és semmilyen más adószámot sem ad meg), akkor magánszemélynek tekinti a rendszer és ennek megfelelően lesz elvégezve az adatszolgáltatás (név és címadatok nélkül kerül be a számla a NAV Online Számla rendszerbe)!
  • FIGYELEM! Ha a vevő csoportos áfaalany, akkor a magyar adószám mezőbe a csoport azonosító számot (5-ös adószám) kell írni! A vevő csoporton belül azonosítóját nem kötelező feltüntetni a számlán, de erre használható a csoport tag adószáma (4-es adószám) mező! A 4-es adószám semmiképpen sem írható a magyar adószám mezőbe, ezt a NAV nem engedi!
 • Ha a vevő nem magánszemély, de nem rendelkezik adószámmal, akkor használja az „adószám nélküli egyéb szervezet” jelölést a piszkozat mentése után, de még a véglegesítés előtti áttekintő képernyőn!
 • Közvetített szolgáltatást tartalmazó számla esetén a számlázott tétel nevében szerepeljen a Közvetített szolgáltatás kifejezés, vagy állítson be jelöléseket a közvetített szolgáltatásokhoz (Beállítások > Általános > Közvetített szolgáltatások fül)!
 • A véglegesítés után ellenőrizze, hogy bekerült-e a számla a NAV Online Számla rendszerbe (a Számlák > Kimenő számlák listában 4-5 percen belül zöld NAV piktogramnak kell lennie)!
 • Ha a számla sikeresen feldolgozásra került a NAV Online Számla rendszerben, akkor ellenőrizze a számla adattartalmát (vessen össze minden számlán szereplő adatot a NAV Online Számla rendszerben látható adattal)!
 • Hiba vagy figyelmeztetés esetén 24 órában belül keresse könyvelőjét vagy ügyfélszolgálatunkat!
 • A számla és az adatszolgáltatás tartalmáért a számla kibocsátója felelős, elmulasztott számlakiállításért, adatszolgáltatásért vagy hibás számlakiállításért, adatszolgáltatásért a számlázó program készítője nem vonható felelősségre!
 • Amennyiben technikai probléma miatt meghiúsult az adatszolgáltatás, vagy tartalmában hibás, hiányos adat szerepel, akkor 3 munkanapon túl jelzett problémára nem vállalunk javítást!

Változó áfa kulcsok

Az eddigi szabadon beállítható áfakulcs rendszer helyét egy fix áfakulcs lista veszi át. Ezek az áfakulcsok összhangban vannak a NAV által Online Számla rendszerben elvárt áfakulcsokkal.

A használható áfa rövidítések és magyarázatai (mentesség és az áfa hatályán kívüli esetekben):

AAM: Alanyi adómentes
TAM: Tárgyi adómentes ill. a tevékenység közérdekű vagy speciális jellegére tekintettel adómentes
KBAET: Adómentes, közösségen belüli termékértékesítés, új közlekedési eszköz nélkül
KBAÚK: Adómentes, közösségen belüli új közlekedési eszköz értékesítés
EAM: Adómentes termékértékesítés a Közösség területén kívülre (termékexport harmadik országba)
NAM: Egyéb nemzetközi ügyletekhez kapcsolódó jogcímen megállapított adómentesség
FAD: Fordított adózás
ÁTK: Áfa tárgyi hatályán kívül
EUFAD37: Áfa tv. 37. §-a alapján másik tagállamban teljesített, fordítottan adózó ügylet
EUFADE: Másik tagállamban teljesített, nem az áfa tv. 37. §-a alá tartozó, fordítottan adózó ügylet
EUE: Másik tagállamban teljesített, nem fordítottan adózó ügylet
HO: Harmadik országban teljesített ügylet
KAH: Különbözet szerinti szabályozás - használt cikkek
KAM: Különbözet szerinti szabályozás - műalkotások
KAR: Különbözet szerinti szabályozás - gyűjteménydarabok, régiségek

A legfontosabb dolgok, amiket érdemes figyelembe venni az új áfakulcs rendszerrel kapcsolatban:

 • Az eddigi adómentes termékeket újra be kell sorolni, ha esetleg más adómentes indokot szeretne használni. Alapértelmezetten AAM (Alanyi adómentes) jelölést kap minden eddig rögzített, előzőleg 0% áfakulcsú termék.
 • FAD adómentesség kizárólag belföldi ügyleteknél használható, tehát kötelező megadni a vevő magyar adószámát (EU ügyletekhez használjon más adómentességet, pl.: EUFAD37, erről egyeztessen könyvelőjével!)

Frissült a dokumentáció és az ÁSZF

Dokumentáció elérhetősége:
https://123szamla.hu/uploads/shop/123szamla.hu/fajltar/162540.pdf

ÁSZF elérhetősége:
https://123szamla.hu/cms/altalanos_szerzodesi_feltetelek.html

A számlázó további használatával elfogadja a módosított Általános Szerződési Feltételeket.

Kérdése van?

Ügyfélszolgálatunk válaszol.

06 30 535 2181

Üzenetküldés

Próbálja ki ingyen

Szolgáltatásunkat kötelezettségek nélkül kipróbálhatja.

Ingyenes kipróbálás

Ez az oldal cookie-kat használ. A böngészés folytatásával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ » Rendben